dimarts, 18 de desembre del 2007

Per a la darrera sessió

Bo, amics i amigues, ja s'acaba el que es donava: demà farem la darrera sessió d'aquest curset d'introducció a les tecnologies que allò que anomenàvem el web 2.0. Hem fet un repàs a les potencialitats que ens ofereix per a l'aula i per a comunicar-nos, entre nosaltres, el professorat, i amb els i les nostres alumnes. Hem vist moltes coses: ens hem fet un bloc amb Blogger, hem aprés a fer enllaços i comentaris, a afegir-hi fotos i pel·lícules, hem aprés a elaborar col·lectivament un document en línia, què són els marcadors socials i com ens ajuden a organitzar la informació i a compartir-la, els hem publicat com a pàgina estàtica, per a fer-la accesible des d'arreu, hem vist què és un webquest i la seua mecànica de construcció… Se'ns han quedat moltes coses pendents, com els llocs on compartir documents –Scribd o Share–, com funcionen els wikis –Wikispaces–, com incorporar fluxos d'actualització als nostres blocs, com crear webs estàtiques senzillament, com confegir mapes conceptuals i compartir-los amb la resta de la comunitat–amb Cmap Tools–… I moltes altres funcionalitats que apareixen pràcticament cada dia i que a poc a poc van enriquint la manera de presentar-nos i comunicar-nos amb els altres.
Per a la sessió de demà acabarem el que es va quedar pendent de l'altre dia: fer un link roll des dels nostres favorits de del.icio.us i a fer una pàgina d'inici personalitzada i sindicada. Els tutorials, ja ho sabeu, es troben disponibles a Bloc is bloc. A més, Begonya i jo intentarem resoldre tots els dubtes que s'hagen quedat pendents, perquè tot el que haurem vist es quede ben consolidat.
A partir d'avui, aquest bloc es quedarà mut una temporada, pel que a nosaltres respecta. Tanmateix, les actualitzacions que incorporeu als vostres blocs continuaran apareixent a la columna de la dreta: vos pot servir d'índex per a veure què estan fent els vostres companys i companyes. M'agradaria ací cridar la vostra atenció sobre el bloc que Paula elabora amb el seu alumnat de premsa, perquè és un exemple per a tots nosaltres de com és possible traure partit d'unes poques eines aplicades amb il·lusió i desimboltura.
Nosaltres també estarem a l'aguait i podeu contactar amb nosaltres de la manera habitual: crec que tots teniu els nostres correus electrònics o via el xat de gmail, si estem disponibles. Conteu-nos el que estigueu fent i actualitzarem els feeds.
Nosaltres continuarem afegint aquelles coses que descobrim i trobem interessants al Bloc is bloc, que teniu ja enllaçat als vostres blocs. També podeu trobar informació actualitzada als enllaços que hi ha en aquell bloc o en altres llocs, com Blogs&Beers.
La Begonya i jo estarem més actius per La paraula nostra, i per allà sabreu de nosaltres, si voleu.
Fins demà al Merello, on farem una cloenda com Déu mana i, si cal, ens apujarem a les cadires.
Salut.

dimarts, 11 de desembre del 2007

Propostes per a la sessió de demà

Bona nit, amics i amigues de l'IES E. Merello,
Confie que haureu tingut uns dies per a descansar i que vos trobareu amb ganes de continuar descobrint noves funcionalitats internàutiques per a treballar a les vostres classes.
L'altre dia vam provar a crear col·laborativament un text amb el GoogleDocs. El desenvolupament de la sessió va ser, com el propi text, un poc caòtic per la complexitat de la
tasca. L'important era que veiérem aquesta utilitat en funcionament i comprovàrem que realment és útil. El resultat final no és un text acabat i ben conformat perquè no podia ser-ho amb el procediment que havíem triat, però ja us féreu una idea del que es pot fer amb alguns col·laboradors menys, o amb menys col·laboradors editant simultàniament.
Per a la sessió de demà us hem preparat dues cosetes, no massa difícils, però que serviran, la primera, per a donar vida i un poc de dinamisme al vostres blocs. Farem un link roll per al nostre web a partir d'una col·leció de marcadors socials que haurem creat amb del.icio.us. Per a més informació, visiteu el tutorial que hem publicat a Bloc is bloc.
La segona activitat de demà servirà per a crear-nos una pàgina d'inici sindicada amb iGoogle. Aquesta activitat és fàcil de dur a l'aula i se li pot traure un bon partit per a gestionar els continguts dels vostres alumnes i els del vostres propis. També hi ha un tutorial, si seguiu l'enllaç anterior.
Salut i fins demà.

dimecres, 28 de novembre del 2007

El curs segueix el seu horari amb normalitat

Potser és tard per avisar des d'ací però per si algú encara guaita, dir-vos que la classe d'avui dimecres 28 de novembre seguirà el seu horari normal. Fins ara!

diumenge, 25 de novembre del 2007

Els estudiants, avui

Ja coneixeu el vídeo de Michael Wesch que us vaig enllaçar en l'article sobre Web 2.0.
Ara enganxe un altre en el qual reflexiona sobre la manera de viure i estudiar avui en dia. Els estudiants mateixos participen en la realització i expressen quina és la seua experiència amb els estudis i fins a quin punt aquests són significatius per a ells i les seues vides. La tesi del vídeo és que existeix una escletxa enorme entre allò que s'ensenya a les aules i la manera en què es transmet el coneixement, exemplificat amb la pissarra, per una banda, i la manera que tenen els joves de comunicar-se i de processar la seua experiència de la vida, la informació i el coneixement, per una altra.


El vídeo mostra estudiants universitaris de la província de Kansas, USA. Però crec que podríem extrapolar la seua frustració i la seua actitud a qualsevol institut de secundària del nostre àmbit.
Una cerca al youtube amb els termes digital etnography dóna uns altres resultats també interessants.

dissabte, 24 de novembre del 2007

Un parell de novetats i un avís

Hem afegit un flux d'actualització per a cada bloc del curset, de manera que tots puguem veure el que publiquen els altres sense haver de visitar cada bloc. Els teniu a la barra de la dreta. Com que hi ha molts, probablement haureu de baixar per a trobar el que busqueu. Estan ordenats arbitràriament. Si se m'ha escapat algun, feu-m'ho saber: he publicat, baix del tot, el meu correu.
Hi ha una petita caixa per a què deixeu els vostres missatges també. És un widget en prova que pot ésser útil per a comunicar alguna cosa per a tota la comunitat de bloggers del Merello.
Alguns dels blocs estan configurats per a no admetre comentaris. Hauríeu de canviar això en:
Consola>Configuració>Comentaris
Hi trobareu una línia que diu:
Qui pot fer comentaris?
Al menú desplegable a la dreta podeu triar
  • Només els usuaris registrats
  • Qualsevol usuari
  • Només els membres d'aquest bloc
Trieu la primera i, després, quan diu:
Opció predeterminada de comentaris per als missatges
Trieu:
Els misssatges nous tenen comentaris

En acabar el curset, ja podeu tornar a la vostra configuració favorita.
Gràcies.

dilluns, 19 de novembre del 2007

Què és el Web 2.0?

Una proposta de webquest


  1. Comencem


    Avui ens iniciem en les caceres de tresors, també dites webquest.



    Com podem veure, les penes i inquietuds davant els avenços tecnològics no són cap novetat en la història de la humanitat. L'aparició dels llibres va suposar una revolució en la nostra manera de difondre i abastar la informació, i va permetre l'esdeveniment d'allò que entenem per Edat Moderna
    Hom diu que la irrupció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) està transformant, en una mida pareguda, l'escenari de la nostra cultura, en el sentit que permeten a l'usuari passar a ser un agent actiu de la producció i difusió de la informació.

    Adolescents que enregistren una pel·lícula amb el mòbil i la pengen al youtube; manifestacions convocades per SMS amb unes poques hores d'antelació; aficionats a la fotografia que publiquen les seues fotos i obtenen una resposta (feedback) instantània d'arreu del món; una nonagenària gallega que decideix fer-se un bloc i que resulta ser un dels més exitosos; la possibilitat d'accedir a quasi qualsevol llibre, en qualsevol idioma i rebre'l a casa en pocs dies; un grup de músics que publica i distribueix gratuïtament la seua música i assoleix una audiència superior a la que mai tingueren els Beatles en el seu moment; premsa que opta per obrir-se a la participació de lectors i lectores i publicar els continguts que subministra; i premsa que abandona el tradicional suport analògic imprès i obté més difusió, audiència i influència social i política que molts altres mitjans convencionals…
    I així, innombrables casos.


  2. Què fem el professorat amb tot això?


    Tenim la responsabilitat de formar persones que tindran al seu abast una quantitat d'informació a la qual no ha tingut accés abans cap ésser humà.
    Què en fem, d'aquest poder de transformació, potencialment brutal?
    El controlem?
    El reprimim?
    Ens desentenem?
    L'utilitzem?
    Per a què?
    Com?





  3. Recursos



  4. La qüestió



    Què és el Web 2.0 per a tu, com a professor/a?


  5. Avaluació


    1. Primer
      Hauràs de redactar un breu text argumentatiu tot responent aquesta qüestió, i després publicar-lo com un article al teu bloc.
      Pots, i deus, fer servir tots els recursos que trobes al teu abast: enllaços a pàgines d'interès, fotos enganxades, vídeos, cites textuals… no te talles.
      Sigues creativa, opina, implica't, busca contradiccions, dificultats… expressa el que penses i el que sents, encara que siga negatiu.

      Faràs aquesta feina per a dimecres vinent, abans de la propera sessió del curset, així que tens temps, però no t'encantes.


    2. Segon
      El dimecres, en la primera part de la sessió, farem una avaluació del que han escrit els nostres companys i companyes. Hauràs de revisar els articles que publiquen les altres participants i hi hauràs de fer, almenys, tres comentaris en aquells escrits que vulgues, siga perquè t'agraden, perquè et disgusten, o perquè són persones pròximes a tu, a la teua discreció.


    Ànim.


  6. Crèdits


    En l'elaboració d'aquesta cacera de tresors han estat de molta ajuda les suggerències d'Antoni Navarro i la paciència de ma filla Úrsula. He fet servir per a redactar-la l'esquema de webquest fornit per Aula 21 i he utilitzat el processador en línia de Google Docs, i el diccionari en línia de Trobat.

dissabte, 17 de novembre del 2007

Enganxem una pel·lícula des de Youtube

Ens mudem

Deixem aquest bloc per a exemples.
Més informació a Bloc is bloc.